Ranking kaw speciality z polskich palarni

Stworzyliśmy ranking kaw speciality z polskich palarni, opierając się na naszych subiektywnych odczuciach, doświadczeniach degustacyjnych oraz licznych opiniach koneserów tego wyjątkowego naparu. Oceny dokonywane były przez zespół pasjonatów, którzy starannie analizowali zarówno walory smakowe i aromatyczne każdej z prezentowanych propozycji. Przy tworzeniu zestawienia kierowaliśmy się jakością ziaren, bogactwem smaku i aromatu, opinią klientów oraz kreatywnością i zaangażowaniem palarni. Mamy nadzieję, że znajdziecie w nim kawę idealnie odpowiadającą Waszym preferencjom.

ziarna kawy 1759924440

Ranking kaw speciality - Brazylia

  1. Hard Beans - Brazylia Samambaia Yellow Bourbon 

Samambaia to rodzinna farma produkująca najwyżej jakości kawy. Ziarna odmiany Yellow Bourbon charakteryzują się nutami orzechów, krówki, wysoką słodyczą i delikatną kwasowością czerwonych jabłek.

  1. JAVA Coffee Roasters - Brazylia Cerrado

Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana arabika z brazylijskiego regionu Cerrado Mineiro, słynącego z doskonałych warunków do uprawy. Profil sensoryczny to połączenie owocowej świeżości wiśni i kwaskowatości czerwonego grejpfruta, które balansuje wytrawna nuta gorzkiej czekolady, tworząc harmonijną, zrównoważoną kawę.

  1. Kawa Mać - Brazylia Nuts 

Brazylia Nuts to klasyczna kawa Arabica z naturalnym twistem. Charakteryzuje się delikatnym aromatem z nutami czekolady i orzechów, które nadają jej przyjemną głębię. Łagodny smak połączony z naturalną słodyczą i akcentami karmelu. 

  1. Coffee and Sons - Brazylia Fazenda Sertao

Aksamitne nuty słodkiej czekolady z wyraźnym akcentem wiśni i orzechów. Kawa z Brazylii o zbalansowanym profilu, który kończy się eleganckim, długim, orzechowym finiszem. Świetnie sprawdzi się w przelewie – czysta forma, pełen smak.

  1. Audun Coffee- Brazylia Fazenda Rainha Miaki 

Kawa jest wypalana w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw.

  1. Kawe Pale - Brasil Paraiso 

Brasil Paraiso zabierze Cię w podróż po brazylijskich plantacjach, gdzie kwintesencja brązowego cukru, intensywnych czerwonych owoców i kuszącej czekolady tworzą unikalny zestaw smaków.  Ta mieszanka to gwarancja najwyższej jakości i autentycznych doznań kawowych.

  1. Kawana- Brazylia Pedra Grande 

Kawa naturalnie obrabiana jest często kojarzona z intensywnym i pełnym smakiem, a także z wyraźnymi owocowymi i jagodowymi nutami. Proces ten wpływa na profil smakowy kawy, nadając jej charakterystyczne cechy, które są doceniane przez wielu miłośników kawy. Profil smakowy: karmel, mleczna czekolada, orzech laskowy.

  1. Figa Coffee - Brazylia Essência

Kawa Essência to najwyższej jakości mieszanka kawy, złożona głównie z czterech odmian - Catuai, Catucai, Acaia i Mundo Novo. Dzięki ich połączeniu, kawa zachowuje stabilność smaku przez cały rok. Opis sensoryczny: czekolada, orzechy, karmel.

  1. SHEEP & RAVEN - Brasil Fazenda Cerrado Grande

Nie jest to typowa kawa z Brazylii. Jeśli spodziewasz się czegoś czekoladowego, będziesz zaskoczony. Ta kawa jest bardzo owocowa i słodka. Naprawdę zaskakująca! Profil smakowy: wiśnia, ananas, rum, czekolada.

  1. HAYB - Brazil Chapadão De Ferro

Kawa w której jest wszystko: dużo czekolady, gęste – ale gładkie i przyjemne – body, lekka słodkawa-owocowa nuta przypominająca poziomki. Jak do tego doszło? Przez dobór odpowiedniej odmiany do odpowiedniej metody obróbki! Profil sensoryczny: pralina czekoladowa, masło orzechowe, poziomka.

ziarna kawy 1759924440

Ranking kaw speciality - Etiopia

  1. Lacava - Ethiopia Bekele Kechara

Kawa o niezwykłej złożoności i świeżości. W filiżance rozkwitają jasne, kwiatowe i owocowe nuty - jaśminu, papaji i truskawki. Słodycz łączy się z głęboką, fermentacyjną strukturą, tworząc napar pełen harmonii i niepowtarzalnego charakteru. To jedna z najlepszych etiopskich kaw ostatnich lat – esencja tradycji i nowoczesnej myśli, która przenosi w świat autentycznych smaków Murago.

  1. SHEEP & RAVEN – Ethiopia Uraga  Natural

Etiopia natural to absolutny must-have w naszej ofercie kaw. Słodka, owocowa, kwiatowa i po prostu pyszna — nie wyobrażamy sobie bez niej życia! Profil smakowy: truskawka, mango, morela, czarna herbata.

  1. Bracia Ziółkowscy - Ethiopia Samii Danche

Owocowa bomba na pierwszym planie. Nuty kwiatowe i ziołowe w tle. Kawa z regionu Gedeo, który powoli awansuje na naszego absolutnego etiopskiego faworyta! Profil: morele, cytrusy, kwiaty, zioła.

  1. KAFAR – Etiopia CheliChele

Klasyczny profil mytych kaw z Etiopii. Dużo cytrusów i aftertaste czarnej herbaty. Gładkie, jedwabiste body dopełnia elegancki charakter kawy.

  1. Palarnia Proper- Etiopia Idido

To kawa dla miłośników lekkiego, ale i wyrazistego smaku. W profilu odbywa się rozgrywka między aromatem świeżych kwiatów, a soczystych owoców. Kwasowość? Jest, ale spokojna. Nie wykręca twarzy, raczej odświeża i sprawia, że chce się wrócić po kolejny łyk!

  1. Kawa Mać – Yirga Kwiecista Etiopia 

Królowa kaw afrykańskich o gładkim body, otulona kwasowością cytrusów i delikatnością jaśminu. Jeśli chcesz sięgnąć do źródeł pochodzenia kawy, musisz skosztować Yirgę. Legenda wśród kaw. Nuty smakowe: cytrusy, jaśmin, akcenty herbaciane.

  1. Coffee Plant - Etiopia Gedeb Lalesa

Etiopia Gedeb Lalesa to kawa pełna soczystych nut owocowych i kwiatowej subtelności. W smaku dominują truskawki i jeżyny, przełamane orzeźwiającą bergamotką, które nadają jej świeżości i wyrazistego charakteru. Dzięki naturalnej metodzie slow dry, procesowi powolnego suszenia trwającemu 20–25 dni, profil tej kawy zyskuje wyjątkową intensywność i elegancję.

  1. Cofee and Sons - Etiopia Konga

Limitowana edycja jasno palonych ziaren speciality idealnych do przelewowych metod zaparzania. Kawa speciality z mikroregionu Konga w dystrykcie Yirgacheffe (Gedeo), to klasyczne etiopskie wydanie – kwiatowo-owocowe, z nutami cytrusów i pestkowych owoców.

  1. Coffeelab - Kokose

W odróżnieniu od wielu etiopskich naturali, często o większej gęstości i intensywności smaku, ta kawa oferuje klarowność i harmonię, które idą w parze z pożądaną w naturalach soczystością – w tym przypadku lżejszą w odbiorze, przywodzącą na myśl świeżo rozkrojonego, słodkiego ananasa.

  1. HAYB - Ethiopia Arbegona

Natural, pełen tropikalnych nut, ale też smaków tak typowych dla Etiopii, jak brzoskwinia, miód, cytrynka. Wszystkie te rzeczy są jeszcze podbite przez tę właśnie obróbkę. Profil sensoryczny: kandyzowana cytryna, brzoskwinia, wanilia.

ziarna kawy 1759924440

Ranking kaw speciality - Kolumbia

  1. Dobra Palarnia Kawy - Kolumbia La Villa Geisha

W profilu sensorycznym pojawiają się róża, różowy grejpfrut, papaja i borówki amerykańskie. Smak jest soczysty, lekko kwiatowy i dynamiczny, zmienia się z każdym łykiem. W aftertaste wyczuwalny jest delikatny akcent białego pieprzu, który dodaje naparowi wyrazistości i kontrastu.

  1. Kawa Mać – Colombia Vibes

Kolumbia Vibe to smak pełny życia i soczystych owoców. Kawa wiernie oddaje słoneczny obraz kawowych plantacji, na których panuje doskonały mikroklimat do uprawy kawy. To kawa dla tych, którzy szukają w niej intensywnych owoców, głębokiej czekolady i przyjemnej kwasowości.

  1. Kawe Pale – Colombia Herrera

Colombia Herrera w wyjątkowej obróbce carbonic maceration to symfonia słodkich aromatów. W kawie wyczujemy truskawki, pomelo oraz delikatną winno alkoholową nutę na finiszu.

  1. Kawana – Kolumbia Los Robles

Los Robles Supremo to kawa 100% Arabika, która idealnie oddaje typowy profil smakowy regionu Huila – słodki, winny, z owocową kwasowością i pełnym, aksamitnym body. Jej ziarna są selekcjonowane i obrabiane metodą na mokro, co pozwala wydobyć z nich czystość smaku i głębię aromatu. Profil smakowy: wiśnia, czekolada deserowa, granat

  1. Lacava - Colombia Nestor Lasso

W filiżance znajdziesz jasne nuty cytrusów, grejpfruta i dojrzałej moreli, przełamane herbacianym, subtelnie tanicznym profilem przypominającym darjeeling. To kawa, która nie tylko pobudza zmysły, ale i inspiruje – idealna do powolnego celebrowania chwili.

  1. SHEEP & RAVEN - Colombia Bella Alejandría Gesha Natural

Kawa wypalona na Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2025. Jedna z najbardziej eleganckich kaw, jakie odkryliśmy w tym roku. Niezwykle złożona, słodka – doskonały przykład naturalnej Gesha z Kolumbii. Profil smakowy: brzoskwinia, jeżyna, truskawka, nuty kwiatowe.

  1. Bracia Ziółkowscy – Kolumbia La Union

Kawa na bezludną wyspę. Intensywnie ziołowa, słodka i owocowa. To jedno z tych ziaren, które można pić trzy razy dziennie przez cały miesiąc. Profil: zioła, śliwka, brązowy cukier.

  1. KAFAR – Kolumbia Martha Cecilia Rodriguez - Gesha

Niezwykle intensywna i transparentna warstwa aromatyczna o dużej złożoności. Morele, mandarynki, miód, kurkuma, kwiaty, czerwona porzeczka, z każdą kolejną kroplą odkryjesz kolejne „warstwy” naparu i przyznasz: jednak co gesha, to gesha. Czysta kwasowość dojrzałych owoców i jedwabiście gładkie body potęgują ogromną przyjemność picia tej kawy.

  1. Coffee Plant – Kolumbia Sudan Rume

filiżance dominują kremowe nuty kokosa i słodycz solonego karmelu, przełamane orzeźwiającą świeżością mięty i eleganckim, herbacianym finiszem. Dzięki eksperymentalnej obróbce fully washed z dwiema fazami fermentacji, ziarna tej rzadkiej odmiany Arabiki nabrały niezwykłej głębi i lekkości, które czynią ją jedną z najbardziej unikatowych kaw w Kolumbii.

  1. KYOTO - Colombia Finca Santa Teresa Geisha

Przed Wami Geisha z obróbki naturalnej oraz kontrolowanej fermentacji beztlenowej, która w tym przypadku trwała 90 godzin. Efekt musicie sprawdzić sami jednak zapewniamy, że kawa jest wyjątkowa, świetnie złożona i po prostu pyszna! Profil sensoryczny: banany, zioła, pomarańcze, rum.