Stworzyliśmy ranking kaw speciality z polskich palarni, opierając się na naszych subiektywnych odczuciach, doświadczeniach degustacyjnych oraz licznych opiniach koneserów tego wyjątkowego naparu. Oceny dokonywane były przez zespół pasjonatów, którzy starannie analizowali zarówno walory smakowe i aromatyczne każdej z prezentowanych propozycji. Przy tworzeniu zestawienia kierowaliśmy się jakością ziaren, bogactwem smaku i aromatu, opinią klientów oraz kreatywnością i zaangażowaniem palarni. Mamy nadzieję, że znajdziecie w nim kawę idealnie odpowiadającą Waszym preferencjom.
Samambaia to rodzinna farma produkująca najwyżej jakości kawy. Ziarna odmiany Yellow Bourbon charakteryzują się nutami orzechów, krówki, wysoką słodyczą i delikatną kwasowością czerwonych jabłek.
Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana arabika z brazylijskiego regionu Cerrado Mineiro, słynącego z doskonałych warunków do uprawy. Profil sensoryczny to połączenie owocowej świeżości wiśni i kwaskowatości czerwonego grejpfruta, które balansuje wytrawna nuta gorzkiej czekolady, tworząc harmonijną, zrównoważoną kawę.
Brazylia Nuts to klasyczna kawa Arabica z naturalnym twistem. Charakteryzuje się delikatnym aromatem z nutami czekolady i orzechów, które nadają jej przyjemną głębię. Łagodny smak połączony z naturalną słodyczą i akcentami karmelu.
Aksamitne nuty słodkiej czekolady z wyraźnym akcentem wiśni i orzechów. Kawa z Brazylii o zbalansowanym profilu, który kończy się eleganckim, długim, orzechowym finiszem. Świetnie sprawdzi się w przelewie – czysta forma, pełen smak.
Kawa jest wypalana w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw.
Brasil Paraiso zabierze Cię w podróż po brazylijskich plantacjach, gdzie kwintesencja brązowego cukru, intensywnych czerwonych owoców i kuszącej czekolady tworzą unikalny zestaw smaków. Ta mieszanka to gwarancja najwyższej jakości i autentycznych doznań kawowych.
Kawa naturalnie obrabiana jest często kojarzona z intensywnym i pełnym smakiem, a także z wyraźnymi owocowymi i jagodowymi nutami. Proces ten wpływa na profil smakowy kawy, nadając jej charakterystyczne cechy, które są doceniane przez wielu miłośników kawy. Profil smakowy: karmel, mleczna czekolada, orzech laskowy.
Kawa Essência to najwyższej jakości mieszanka kawy, złożona głównie z czterech odmian - Catuai, Catucai, Acaia i Mundo Novo. Dzięki ich połączeniu, kawa zachowuje stabilność smaku przez cały rok. Opis sensoryczny: czekolada, orzechy, karmel.
Nie jest to typowa kawa z Brazylii. Jeśli spodziewasz się czegoś czekoladowego, będziesz zaskoczony. Ta kawa jest bardzo owocowa i słodka. Naprawdę zaskakująca! Profil smakowy: wiśnia, ananas, rum, czekolada.
Kawa w której jest wszystko: dużo czekolady, gęste – ale gładkie i przyjemne – body, lekka słodkawa-owocowa nuta przypominająca poziomki. Jak do tego doszło? Przez dobór odpowiedniej odmiany do odpowiedniej metody obróbki! Profil sensoryczny: pralina czekoladowa, masło orzechowe, poziomka.
Kawa o niezwykłej złożoności i świeżości. W filiżance rozkwitają jasne, kwiatowe i owocowe nuty - jaśminu, papaji i truskawki. Słodycz łączy się z głęboką, fermentacyjną strukturą, tworząc napar pełen harmonii i niepowtarzalnego charakteru. To jedna z najlepszych etiopskich kaw ostatnich lat – esencja tradycji i nowoczesnej myśli, która przenosi w świat autentycznych smaków Murago.
Etiopia natural to absolutny must-have w naszej ofercie kaw. Słodka, owocowa, kwiatowa i po prostu pyszna — nie wyobrażamy sobie bez niej życia! Profil smakowy: truskawka, mango, morela, czarna herbata.
Owocowa bomba na pierwszym planie. Nuty kwiatowe i ziołowe w tle. Kawa z regionu Gedeo, który powoli awansuje na naszego absolutnego etiopskiego faworyta! Profil: morele, cytrusy, kwiaty, zioła.
Klasyczny profil mytych kaw z Etiopii. Dużo cytrusów i aftertaste czarnej herbaty. Gładkie, jedwabiste body dopełnia elegancki charakter kawy.
To kawa dla miłośników lekkiego, ale i wyrazistego smaku. W profilu odbywa się rozgrywka między aromatem świeżych kwiatów, a soczystych owoców. Kwasowość? Jest, ale spokojna. Nie wykręca twarzy, raczej odświeża i sprawia, że chce się wrócić po kolejny łyk!
Królowa kaw afrykańskich o gładkim body, otulona kwasowością cytrusów i delikatnością jaśminu. Jeśli chcesz sięgnąć do źródeł pochodzenia kawy, musisz skosztować Yirgę. Legenda wśród kaw. Nuty smakowe: cytrusy, jaśmin, akcenty herbaciane.
Etiopia Gedeb Lalesa to kawa pełna soczystych nut owocowych i kwiatowej subtelności. W smaku dominują truskawki i jeżyny, przełamane orzeźwiającą bergamotką, które nadają jej świeżości i wyrazistego charakteru. Dzięki naturalnej metodzie slow dry, procesowi powolnego suszenia trwającemu 20–25 dni, profil tej kawy zyskuje wyjątkową intensywność i elegancję.
Limitowana edycja jasno palonych ziaren speciality idealnych do przelewowych metod zaparzania. Kawa speciality z mikroregionu Konga w dystrykcie Yirgacheffe (Gedeo), to klasyczne etiopskie wydanie – kwiatowo-owocowe, z nutami cytrusów i pestkowych owoców.
W odróżnieniu od wielu etiopskich naturali, często o większej gęstości i intensywności smaku, ta kawa oferuje klarowność i harmonię, które idą w parze z pożądaną w naturalach soczystością – w tym przypadku lżejszą w odbiorze, przywodzącą na myśl świeżo rozkrojonego, słodkiego ananasa.
Natural, pełen tropikalnych nut, ale też smaków tak typowych dla Etiopii, jak brzoskwinia, miód, cytrynka. Wszystkie te rzeczy są jeszcze podbite przez tę właśnie obróbkę. Profil sensoryczny: kandyzowana cytryna, brzoskwinia, wanilia.
W profilu sensorycznym pojawiają się róża, różowy grejpfrut, papaja i borówki amerykańskie. Smak jest soczysty, lekko kwiatowy i dynamiczny, zmienia się z każdym łykiem. W aftertaste wyczuwalny jest delikatny akcent białego pieprzu, który dodaje naparowi wyrazistości i kontrastu.
Kolumbia Vibe to smak pełny życia i soczystych owoców. Kawa wiernie oddaje słoneczny obraz kawowych plantacji, na których panuje doskonały mikroklimat do uprawy kawy. To kawa dla tych, którzy szukają w niej intensywnych owoców, głębokiej czekolady i przyjemnej kwasowości.
Colombia Herrera w wyjątkowej obróbce carbonic maceration to symfonia słodkich aromatów. W kawie wyczujemy truskawki, pomelo oraz delikatną winno alkoholową nutę na finiszu.
Los Robles Supremo to kawa 100% Arabika, która idealnie oddaje typowy profil smakowy regionu Huila – słodki, winny, z owocową kwasowością i pełnym, aksamitnym body. Jej ziarna są selekcjonowane i obrabiane metodą na mokro, co pozwala wydobyć z nich czystość smaku i głębię aromatu. Profil smakowy: wiśnia, czekolada deserowa, granat
W filiżance znajdziesz jasne nuty cytrusów, grejpfruta i dojrzałej moreli, przełamane herbacianym, subtelnie tanicznym profilem przypominającym darjeeling. To kawa, która nie tylko pobudza zmysły, ale i inspiruje – idealna do powolnego celebrowania chwili.
Kawa wypalona na Mistrzostwa Polski Brewers Cup 2025. Jedna z najbardziej eleganckich kaw, jakie odkryliśmy w tym roku. Niezwykle złożona, słodka – doskonały przykład naturalnej Gesha z Kolumbii. Profil smakowy: brzoskwinia, jeżyna, truskawka, nuty kwiatowe.
Kawa na bezludną wyspę. Intensywnie ziołowa, słodka i owocowa. To jedno z tych ziaren, które można pić trzy razy dziennie przez cały miesiąc. Profil: zioła, śliwka, brązowy cukier.
Niezwykle intensywna i transparentna warstwa aromatyczna o dużej złożoności. Morele, mandarynki, miód, kurkuma, kwiaty, czerwona porzeczka, z każdą kolejną kroplą odkryjesz kolejne „warstwy” naparu i przyznasz: jednak co gesha, to gesha. Czysta kwasowość dojrzałych owoców i jedwabiście gładkie body potęgują ogromną przyjemność picia tej kawy.
filiżance dominują kremowe nuty kokosa i słodycz solonego karmelu, przełamane orzeźwiającą świeżością mięty i eleganckim, herbacianym finiszem. Dzięki eksperymentalnej obróbce fully washed z dwiema fazami fermentacji, ziarna tej rzadkiej odmiany Arabiki nabrały niezwykłej głębi i lekkości, które czynią ją jedną z najbardziej unikatowych kaw w Kolumbii.
Przed Wami Geisha z obróbki naturalnej oraz kontrolowanej fermentacji beztlenowej, która w tym przypadku trwała 90 godzin. Efekt musicie sprawdzić sami jednak zapewniamy, że kawa jest wyjątkowa, świetnie złożona i po prostu pyszna! Profil sensoryczny: banany, zioła, pomarańcze, rum.